Hora Osudu

Mt. NgauruhoeNárodní park Tongariro byl zřízen v roce 1887 jako vůbec první národní park na NZ. Tři vrcholy parku daroval Novému Zélandu místní maorský kmen. Název Tongariro vychází z výrazů tonga - jižní vítr a riro - odnést pryč. Tongariro patří se svými aktivními vulkány k nejkrásnějším NZ parkům, a jeden z jeho vrcholů Ngauruhoe je známý jako mordorský Mt. Doom z trilogie Pán prstenu.

Mt RuapehuRáno po osmé pod Mt. Ruapehu 2797m.
Protáhlý vulkán Mt Ruapehu (2797 m n. m.) s několika vrcholky je nejvyšší a nejaktivnější ze všech sopek v parku. Horní část svahů byly postříkané horkým bahnem při vulkanických škytnutích 1969 a 1975. V prosinci 1988 plival vulkán horké kameny. To byli jenom klidní předjezdci nádherné erupce 1995, kdy sopka Ruapehu vyvrhovala vulkanické horniny a zahalila celou oblast do mraků popela a páry.

Mt TongariroRed Crater 1886 m, Tongariro National Park.
Další starý, ale stále aktivní vulkán je Mt Tongariro (1967 m n. m.). Jeho Červený kráter naposledy vzbuchl v roce 1926. Na nerovném vrcholu hory je mnoho barevných jezer a horkých pramenů, které vyvěrají na svahu u Ketetahi.

Mt NgauruhoeMt. Ngauruhoe 2287 m, ale je to taky hora Osudu Mt. Doom z Pána prastenu.
Mnohem mladší než ostatní vulkány v pakru je Mt Ngauruhoe (2287 m n. m.). Odhaduje se, že vznikl v posledních 2500 letech, svahy jeho vrcholu jsou stále dokonale symetrické. Oproti vulkánům Ruapehu a Tongariro, které mají četné ventily, je Ngauruhoe kuželovitý vulkán s jedním ventilem.

...Lukáš, pro Vás připravuje psaníčko z naší vánoční expedice :} těšte se, určitě to bude velice vtipné...znáte ho

Přestávka u Soda Springs před prvním smrtícím výstupem. Přestávka u Soda Springs před prvním smrtícím výstupem. Tongariro National Park