Rok Buvola

Dračí tanec26. ledna 2009 začíná v Číně a v mnoha dalších zemích nový lunární rok, rok zlatého Buvola. Protože na Zélandu žije velmi početná čínská komunita, podařilo se nám tu s nimi v Aucklandu oslavili ješťě jeden nový rok. Musím říct, že je to náramná podívaná, se spoustou barevných lampiónů, ohňostrojů a divadla. Hned jak začal ohňostroj, všichni jsme se rozprchli do všech světových stran a už jsem byla ztracená. Tak jsem hned šla pod strom, kde jsme se měli sejít, když se ztratíme, v těch davech to vůbec nebylo těžké, čekám, čekám a čekám...asi jsem musela vypadat dost zoufale, protože za mnou přišla nějaká paní a prý ať nebrečím a jdu se kouknout na divadlo. Tak jsem jí poslechla. A pohádka o ztracené holčičce nakonec dobře dopadla, všichni jsme se našli. Kolem půlnocu jsme ochutnali nějakou tu jejich mňamku :) a rozjeli jsme se směrem na sever, za hvězdou co nám připomínala buvola. Čínský nový rok, známý také jako Lunární nový rok, připadá každoročně na nov prvního lunárního měsíce, čtyři až osm týdnů před jarem (Lichun). Každý rok je symbolizován jedním z 12 zvířat a pěti elementů, cyklujících každých 60 let.

LampiónRok zlatého Buvola:
Díky své jemné povaze na sobě Buvol nese požehnání čínské bohyně milosrdenství Kuan jin. Staří taoisté si buvolů velmi vážili pro jejich pracovitost, pro buddhistickou tradici je zase buvol symbolem moudrosti a rozjímavosti.

Podle staré legendy dříve lidé často putovali mnoho dní bez potravy a bohové proto seslali na zem buvola, který jim měl vyřídit, že již hlady trpět nebudou a že se najedí každé tři dny. Buvol však vzkaz popletl a řekl lidem, že budou jíst třikrát denně. Kvůli tomuto svému slibu teď buvol těžce pracuje, aby jej pomohl naplnit.

Rok Buvola je rokem tvrdé dřiny, pod jeho vlivem jsou lidé nuceni pracovat jako on. V tomto roce dosahujeme pozitivních výsledků díky vynaložené námaze a svědomitosti. Dát si věci do pořádku, zamést si před vlastním prahem, rutina a mravenčí práce, to by měla být převážná náplň roku Buvola. Kdo nepracuje, ať nejí. Ovšem při usilovné práci nás také bude očekávat bohatá odměna. V politice přijdou ke slovu spíše konzervativní tendence.

Oslava čínského nového roku - samé lampióny. Oslava čínského nového roku - samé lampióny. Oslava čínského nového roku - samé lampióny.

Zlatý Buvol je zemský Buvol. Všem, kdo se ve zlatém roce narodili bývá požehnáno a od života dostanou vše, co potřebují. Zlatý buvol je uvážlivý, zbytečně neriskuje a nepouští se do neuvážených projektů. Jeho cílem je stabilita a bezpečí. Do vínku je mu dána empatie a starostlivost, je to upřímný, věrný, citlivý a starostlivý kamarád do nepohody. Zlatý buvol nemusí pracovat tak těžce jako ostatní Buvoli, je poněkud váhavější, ale k cíli směřuje stejně slepě a neúnavně, jako ostatní Buvoli. Nemá rád změny a dlouho se přizpůsobuje novým poměrům, ale nestěžuje si a přijímá svůj úděl. Životní naplnění nalézá zlatý Buvol v rozvinutí své laskavosti a dobrosrdečnosti.